Bel ons
Menu
Sluit
Bel ons
Menu
Sluit
Home
Culinair avontuur onder de Zwitserse bergtoppen

Culinair avontuur onder de Zwitserse bergtoppen

Met een vurige passie voor koken en een diepe liefde voor de Zwitserse levensstijl, vond chef-kok Johan Breedijk zijn thuis in Luzern. Want hier, waar natuur, cultuur en gastronomie elkaar omarmen, wil hij nooit meer weg. "Het voelt elke dag als vakantie.”

Voor Johan begon het allemaal tijdens zijn opleiding tot kok, waar hij al snel hoorde over het ongeëvenaarde culinaire niveau in Zwitserland. "Ik wist meteen: daar moet ik heen," herinnert de geboren Zuid-Hollander zich. Nog voor de inkt van zijn diploma was opgedroogd, pakte hij zijn koffers en vertrok naar het Italiaanse deel van Zwitserland. Daar verfijnde hij zijn vaardigheden in diverse Michelinsterrenrestaurants.

Vakantiegevoel
Inmiddels woont Johan al meer dan drie decennia in Zwitserland, samen met zijn vrouw en drie kinderen. De laatste 17 jaar zwaait hij de scepter als chef-kok in het prestigieuze Art Deco Hotel Montana in Luzern. "Luzern is de ideale plek om je te vestigen," zegt hij enthousiast. "Het uitzicht vanuit ons huis is adembenemend. We wonen aan het Vierwoudstrekenmeer, met zicht op de majestueuze bergen. Het geeft je dat constante vakantiegevoel."

Chügelipastetli
Zijn liefde voor Zwitserland gaat verder dan alleen het landschap. "Het klimaat is hier zoveel beter dan in Nederland, vooral toen we nog in Ticino woonden, in het zonnige zuiden aan het Lago Maggiore," vertelt de chef-kok die vloeiend Italiaans spreekt. "En de natuur? Die is hier ongeëvenaard, met al die kristalheldere meren en imposante bergen."

Al het is vooral de Zwitserse keuken die zijn hart heeft veroverd. "Elke regio heeft z’n eigen specialiteiten. Hier in Luzern ben ik dol op de klassieke gerechten, zoals kaasfondue, raclette, en mijn absolute favoriet: Chügelipastetli. Een traditioneel Zwitsers recept van een pasteitje met gehaktballetjes." Bekijk hier het recept voor Chügelipastetli.

1,3 miljoen kijkers
In zijn restaurant brengt Johan zijn passie voor zowel de Zwitserse als de mediterrane keuken samen. "We serveren authentieke mediterrane gerechten, zoals verse, huisgemaakte pasta en ravioli. Onze gasten waarderen die persoonlijke touch."

De culinaire passie van Johan bleef niet onopgemerkt. "Vorig jaar mocht ik samen met Janny van der Heijden en André van Duijn een Chügelipastetli bereiden in het programma ‘Denkend aan Zwitserland’. Ruim 1,3 miljoen mensen keken op NPO1 toe," zegt Johan trots. "De dagen erna stroomden de reserveringen binnen; iedereen wilde bij ons dat gerecht proeven."

10-Art Deco Hotel Montana - Scala Restaurant

Oneindige afwisseling
Als Johan niet in de keuken staat, trekt hij er graag op uit. "Ik wandel vaak naar de Rigi of de Pilatusberg, het blijft prachtig, hoe vaak ik er ook kom. Een boottocht over het Vierwoudstrekenmeer is ook altijd een aanrader."

Wat hem vooral blijft boeien aan Zwitserland is de diversiteit. "Je hebt hier drie culturen: het Italiaanse, Duitse en Franse deel. Dat zorgt voor een heerlijke afwisseling. En het land ligt zó centraal. Binnen een halfuur sta ik op de skipiste, en binnen iets meer dan twee uur ben ik in steden als Genève of Milaan. Dit is echt de perfecte plek. Wij willen hier nooit meer weg."

19_Hotel Montana Luzern Aussicht

Foto's © Hotel Montana Luzern

Ontdek meer verhalen

Laat u inspireren door reisverslagen of achtergrondverhalen bij de mooiste bestemmingen