Daniel Barenboim, geboren op 15 november 1942 in Buenos Aires. Lees meer over zijn muzikale leven.
Daniel Barenboim: wonderkind, kosmopoliet, vredestichter maar bovenal geniaal musicus en pianist. Waar te beginnen met een geniale omnivoor als Barenboim? Een wonderkind, wereldberoemd pianist, even vermaard orkest- als operadirigent, glamour-icoon uit de jaren ’60, vredestichter, bezitter van vele eretitels en onderscheidingen en sinds een paar jaar waarschijnlijk de enige persoon sinds de jaartelling die in het bezit is van zowel het Israëlische als Palestijnse burgerschap.
Tijdens een volledig verzorgde operareis met klassieke muziek reizen specialist Destin Muziekreizen beleeft u memorabele uitvoeringen van de mooiste werken van Barenboim.
Barenboim: de weg naar succes
Daniel Barenboim is geboren op 15 november 1942 in Buenos Aires en was de zoon van twee muziekpedagogen. Hij maakte al op zevenjarige leeftijd zijn openbaar debuut als pianist.
Een beurs maakte het mogelijk dat Daniel Barenboim vanaf 1950 een muzikale opleiding kon volgen in Europa. In Salzburg waren Edwin Fischer en Igo Markevitsj zijn docenten. Hij bezocht de Accademia di Santa Cecilia in Rome, waar hij op zijn dertiende jaar zijn diploma behaalde. Ook studeerde hij vanaf 1955 aan de Accademia Chigiana in Siena; in compositie kreeg hij onderwijs van Nadia Boulanger in Parijs.
Barenboim: het succes
Vanaf het midden van de jaren '50 trad Barenboim op als gastpianist bij alle grote festivals, zoals in Luzern, Salzburg en Edinburgh. Vanaf 1962 legde hij zich meer op het dirigeren toe. In 1975 nam hij als opvolger van Georg Solti het ambt van muzikaal directeur op zich bij het Franse Ensemble Orchestre de Paris. Deze functie vervulde hij tot het jaar 1989. In 1987 werd Barenboim aangesteld als leider van de nieuwe Opéra de Paris aan de Place de la Bastille. Door heftige meningsverschillen duurde zijn werk hier echter maar achttien maanden. In 1989 koos men hem tot chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra. Sinds 1992/1993 bekleedt Barenboim, die zich als pianist vooral wijdt aan het werk van J.S. Bach, F. Chopin, J. Brahms, evenals aan de hedendaagse pianoliteratuur, het ambt van artistiek leider en 'eerste dirigent' aan de Deutsche Staatsoper Berlin.
Als dirigent houdt Daniel Barenboim zich voornamelijk bezig met de Franse muziek, evenals die van de Weense Klassieken. Bovendien voert hij bij voorkeur werken uit van Bruckner en Elgar. Bij de Bayreuther Festspiele dirigeerde hij vele producties.
Barenboim was ooit getrouwd met de in 1987 overleden beroemde celliste Jacqueline du Pré, met wie hij een gelukkige tijd deelde in Londen.
Barenboim is een zeer politiek bewuste en erudiete persoonlijkheid en toont zich actief betrokken bij het conflict tussen Israël en Palestina. In 1999 ontstond op initiatief van Daniel Barenboim en zijn goede vriend Edward Said een uniek en inspirerend orkestgezelschap onder de naam West-Eastern Divan Orchestra. Dit orkest wordt elk jaar opnieuw samengesteld uit jonge talentvolle musici uit voornamelijk Israël en verschillende Arabische landen en heeft door de muzikale samenwerking een bijzonder effect op de dialoog en reflectie met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Barenboim hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het overwinnen van de politieke en culturele verschillen tussen landen in het Midden-Oosten.
Barenboim voegt in zijn markante, boeiende interpretaties extra dimensies toe aan de muziek en heeft een absoluut unieke wijze van fraseren en articuleren. Daarnaast beschikt hij over een ongelooflijk charisma op het podium.
Barenboim en zijn concertvleugel
In april 2016 presenteerde hij de Barenboim-Maene-concertvleugel. Het instrument combineert in theorie het beste van twee werelden: de 19e-eeuwse techniek van parallelle in plaats van gekruiste snaren is geplaatst in de moderne behuizing van een Steinway. Het doel: terug naar de kleurrijke registerwisselingen van de fortepiano, maar met behoud van de kracht van een moderne vleugel.
Hoofdfoto: © Holger Kettner