Een cruiseschip met een Fabergé ei, drie Picasso's en een Japanse kersenboom van ijzer en glas. Op de Seven Seas Grandeur van Regent Seven Seas Cruises val je van de ene verbazing in de andere. We voeren een paar dagen mee op dit gloednieuwe all-inclusive schip en keken onze ogen uit!
Tekst: Bart de Boer
In de haven van Ancona, Italië stap ik aan boord van de Seven Seas Grandeur in de haven van Ancona, Italië. Hier werd het schip gebouwd bij de Fincantieri werf; slechts een dag eerder was de officiële overdracht aan Regent Seven Seas Cruises. Mijn suite stewardess Frances verwelkomt me met een grote glimlach. Vol trots vertelt ze dat mijn suite gisteren door de bouwwerf werd "opgeleverd" en dat er een etmaal hard gewerkt is om alles schoon te maken en perfect te krijgen. Met resultaat, want de suite is smetteloos. Ik ben dus écht de eerste gast in deze suite; dat is een bijzondere gewaarwording. Frances is onderdeel van het "launch team" bij Regent Seven Seas Cruises en heeft ook de eerdere schepen van de rederij klaargestoomd voor het verwelkomen van de eerste gasten. Desgevraagd vergelijkt ze de stijl van Seven Seas Grandeur met die van haar iets oudere zussen. Resoluut zegt ze: "Explorer is the man, Splendor is the woman. Grandeur is somewhere in between". Ze heeft gelijk. Seven Seas Explorer is robuust ingericht, met veel warme, donkere tinten. Seven Seas Splendor is haast Scandinavisch licht en helder. En ja, Seven Seas Grandeur zit daar ergens tussen in.
"Seven Seas Grandeur heeft geen hutten, maar suites. En elke suite heeft een balkon."
Grotendeels verantwoordelijk voor de inrichting van Seven Seas Grandeur is Studio DADO uit Miami. Dit architectenbureau ontwierp ook de nieuwste schepen van Oceania Cruises en Norwegian Cruise Line. Hoewel de indeling van Grandeur nauwelijks verschilt met die van haar zusters, zien sommige ruimtes er heel anders uit dan we gewend zijn van Regent Seven Seas Cruises.
Compass Rose Restaurant aan boord van Seven Seas Grandeur
Neem het Compass Rose Restaurant. Op de impressies die we vooraf zagen leek het een betoverd bos, een beetje kitscherig misschien. Maar als ik de hoek om loop en het restaurant in levende lijve zie ben ik even stil. Het resultaat is ronduit verbluffend. De architect van dit restaurant staat bij de ingang en ik feliciteer hem. Hij geeft eerlijk toe dat het spannend was voor hem: de Gaudi-achtige stijl met bogen, flonkerend glas en lichteffecten zou trouwe Regent klanten wel eens op het verkeerde been kunnen zetten. Maar hij kan opgelucht adem halen: het Compass Rose Restaurant op de Seven Seas Grandeur is een triomf in design; daar is iedereen op onze korte cruise het over eens. Ook zeer geslaagd: de lobby van de Serena Spa en de entree van het Pacific Rim Aziatisch restaurant met een enorme Japanse kersenboom van staal en glas. Vooral de kersenboom is direct een publieksfavoriet!
Rijk culinair aanbod
Opvallend is de transformatie van zowel het steakhouse Prime 7 als het Franse specialiteitenrestaurant Chartreuse. Beide restaurants liggen naast elkaar achterop dek 10 en worden verbonden door The Study, een exclusief "Private Dining" restaurant met plaats voor 12 gasten. Vooral Prime 7 maakt veel indruk: het ontwerpteam werd hier geïnspireerd door het Amerika van 100 jaar geleden, met een fantastische entree, een prachtige bar en een haast industriële look. Chartreuse is daarentegen opulent ingericht. We dineren maar liefst twee keer in Chartreuse en zijn onverminderd onder de indruk van het culinaire aanbod van Regent Seven Seas Cruises. In dit restaurant zijn de Steak Tartare (met kaviaar) en de tong en kreeft favoriet. Ik tel 20 geïncludeerde wijnen die zonder uitzondering uit Frankrijk komen. Wie doet dat Regent Seven Seas Cruises na?
Onderdeel van de Regent familie
De rest van de publieke ruimtes voelen vertrouwd voor vaste gasten van de Regent schepen: de fantastische Coffee Connection waar de barista's ware kunstwerkjes maken van een kopje Illy koffie en waar het kleine buffet gedurende dag steeds aangepast en bijgevuld wordt. De in eerste instante wat saai ogende Meridian Lounge die tijdens de "Chocolate Afternoon Tea" en 's avonds met een creatief gin & tonic menu opeens haar ware aard laat zien. Het is er dan echt gezellig. Laten we zeker de zeer uitnodigende Grandeur Lounge in het atrium niet vergeten. Door de openslaande deuren word je als vanzelf de lounge ingetrokken. Obers lopen rond om de bestelling op te nemen, zelfs als (in ons geval) de dansvloer vol staat en de sfeer op z'n zachtst gezegd "levendig" is. Gasten worden tijdens de cruise als vanzelf onderdeel van de vrolijke Regent familie: dat is wat deze rederij zo bijzonder maakt.
Regent Seven Seas Cruises had ons vooraf gemeld dat we zouden inschepen op een "shakedown cruise" en dat niet alle faciliteiten en ruimtes beschikbaar zouden zijn. De Observation Lounge bovenop het schip is één van de ruimtes die nog "under construction" is tijdens onze cruise. We zien experts van Fincantieri druk in de weer om de laatste hand te leggen aan het interieur van het schip. Maar gek genoeg voelt deze proefvaart als een reguliere Regent cruise. Van de maaltijden tot de service; alles is net zo goed als gewend zijn van deze rederij. Soms zelfs beter! Dat is een groot compliment aan de bemanning, die vast en zeker heel hard heeft moeten werken om het schip op tijd klaar te krijgen voordat de eerste "echte" gasten in Trieste inschepen op 18 november 2023.
Bij de receptie op dek 5 staat een lege glazen vitrine. Het mag duidelijk zijn: hier wordt straks het inmiddels fameuze Fabergé ei tentoongesteld. Regent Seven Seas Cruises heeft een primeur te pakken en introduceert 's wereld eerste zeegaande Fabergé ei tijdens de doop van het schip door Sarah Fabergé, op 10 december 2023 in Miami. Er is een jaar gewerkt aan het juweel dat de naam "Journey in Jewels" heeft gekregen. Oorspronkelijk was het bedoeling om "Journey in Jewels" ten toon te stellen in de Regent Suite, de grootste en meest luxueuze suite aan boord. Maar de directie van de rederij vond dat álle gasten dit juweel moesten kunnen zien; niet alleen de gasten in de Regent Suite!
Cruisen met Regent: een oase van luxe op zee
Over suites gesproken: mijn Grandeur Suite op dek 10 is een oase van luxe op zee. Met een oppervlakte van 61 m² binnen en ruim 15 m² buiten is dit het ultieme zeegaande appartement. Deze suite heeft een marmeren entree met gastentoilet, een ruime woonkamer met eettafel, zithoek, koffiemachine en rijk gevulde minibar, een grote inloopkast, slaapkamer met tweepersoons bed en een zeer royale badkamer met inloopdouche en ligbad. Misschien het beste onderdeel van deze suite is het enorme balkon. Hier staan twee oversized ligbedden, een eettafel met twee stoelen en een complete zithoek met zeer comfortabele bank. In de zonnige Caribbean of Middellandse Zee is er kans dat je nooit meer van je balkon wilt komen, zeker als je bedenkt dat de butler staat te trappelen om maaltijden en drankjes tot aan je eigen ligbed te serveren. Zonder bijkomende kosten, net zoals de unieke wasserij-service die Regent aan al haar gasten biedt. Het voelt als de ultieme luxe om wasgoed 's morgens achter te laten en 's avonds schoon en gestevend terug te zien in de inloopkast.
Inbegrepen bij Regent Seven Seas: een selectie landexcursies
Ook inbegrepen bij Regent Seven Seas Cruises: een grote selectie landexcursies in praktisch iedere haven. Tijdens onze korte cruise doen we één haven aan: Dubrovnik. Daar worden we begroet met een stralend blauwe lucht en een aangename temperatuur van 18 graden. Het voordeel van cruisen in de Middellandse Zee in november: de grote toeristenmassa's zijn verdwenen uit het historische stadscentrum. Wij boeken een excursie per bus en boot naar de kust richting de grens met Bosnië-Herzegovina. We bezoeken een wijnhuis dat haar wijnflessen 2,5 jaar in de zee laat "rijpen". Vol oesters worden de flessen dan naar boven gehaald en voor veel geld verkocht. Het is leuk om een andere kant van Kroatië te zien; een voordeel van de all-inclusive excursies van de rederij. Het maakt niet of je al vaker in een haven bent geweest; er is altijd wel een excursie die een nieuw licht laat schijnen op de bestemming.
Op de Seven Seas Grandeur voel je je direct thuis
Onze korte kennismaking met Seven Seas Grandeur eindigt in de mooie Italiaanse stad Trieste. Badend in de ochtendzon wordt het schip in gereedheid gebracht om haar eerste échte gasten te verwelkomen. Wij nemen met tegenzin afscheid. Weinig andere cruisemaatschappijen weten "luxe" en "leuk" zo goed te combineren. Op de schepen van Regent Seven Seas Cruises voel je je direct thuis, maar geniet je van de beste dingen in het leven: fantastisch eten, fijne wijnen, ruime suites. Er zijn zo veel opties op dit schip en de bemanning is zo vriendelijk en vrolijk, dat je automatisch een gevoel van vakantievrijheid krijgt. En is dat niet de ultieme luxe? Wat ons betreft wel!
Alle informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen of fouten; er kunnen geen rechten aan ontleend worden.