Alom geliefd en een meesterlijk violiste: wie is Janine Jansen?
Janine weet mensen te raken
Nederland kent niet zo heel veel absolute wereldsterren. In de sport zijn er een aantal die wereldwijd bekendheid genieten, maar dat zijn er geen tientallen. Dan doen we het als land in de klassieke muziek nog niet zo slecht: met het Koninklijk Concertgebouworkest hebben we één van de beste orkesten ter wereld, en als afscheidnemend music director van de New York Philharmonic heeft ook Jaap van Zweden absoluut naam gemaakt. Toch kent Nederland één ster van wereldklasse die echt óveral fans heeft. Die avond na avond volle zalen weet te trekken en wordt gehuldigd als een echte coryfee. En dat terwijl ze daar eigenlijk nooit echt op uit is geweest.
Debuut bij Het Concertgebouw
Janine Jansen werd in Soest geboren en studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Philipp Hirshhorn. Nog voor haar afstuderen debuteerde ze in het Amsterdamse Concertgebouw. Een optreden in Londen met het Philharmonia Orchestra o.l.v. Vladimir Asjkenazi betekende in 2002 haar internationale doorbraak. Een contract met platenlabel Decca volgde, waarna haar eerste cd wereldwijd werd uitgebracht. Een zeldzame gebeurtenis voor een Nederlandse solomusicus. Het bleek het begin van een fantastische carrière: inmiddels treedt Janine op met alle grote internationale orkesten en dirigenten, en in alle grote concertzalen. Met een eigen kamermuziekfestival keert ze elk jaar tussen kerst en nieuwjaar terug naar Utrecht.
We kunnen dus wel stellen: Janine Jansen is een fenomeen. Waar ze ook komt, van Stockholm tot Kaapstad en van Buenos Aires tot Tokyo, weet ze mensen te raken. Met haar prachtige klank, van groots en intens naar fluisterzacht en intiem, krijgt elke muziek schoonheid. Dat spreekt al uit haar mimiek, de wijze waarop ze elke passage van expressie voorziet. Of zoals ze meeleeft met de klanken die uit haar viool komen, vertwijfeld of verbaasd. Vertederd of verliefd.
Ze zou ook niet anders kunnen: muziek maken doe je met alles wat je hebt en dat doet ze al haar hele leven. Toch is Janine Jansen van huis uit nooit voorbestemd geweest een vedette te worden. Ondanks dat ze al op jonge leeftijd blijk gaf van een uitzonderlijk talent, bleef de innerlijke waarde van muziek de basis vormen. Naast de grote virtuoze vioolconcerten was het haar vader, die organist was van de Utrechtse Domkerk, die haar kennis liet maken met de kamermuziek. Muziek veelal zonder opsmuk of opdringerige buitenkant, waar ruimte voor kwetsbaarheid is. Muziek die bedachtzaam maakt, naar binnen leidt.
Een ongewilde ster
Het heeft Janine Jansen gevormd tot wie ze is: een meesterlijk violiste, ongehoord virtuoos, maar ook iemand die altijd en allereerst naar het pure in de muziek zoekt. Naar waar de echte betekenis huist, op zoek naar de eenvoud, de waarheid. Het maakt haar tot een violiste die je kunt geloven, van wie je weet dat ze zichzelf oprecht minder belangrijk vindt dan de muziek. En dat maakt haar tegen wil en dank tot een ster. Een hele grote.